Liefde voor je werk
Vakmanschap kunnen we ook wel vertalen naar liefde voor je werk. Het is de combinatie van grote kennis, vaardigheid en met persoonlijke betrokkenheid. Vakmanschap is altijd ontroerend of het nu gaat om een timmerman, musicus, leraar of schrijver.



‘Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde. En als je niet met liefde arbeiden kunt en enkel met tegenzin, dan is het beter je arbeid op te geven. Want als je met onverschilligheid brood bakt, bak je een bitter brood dat slechts ten dele ‘s mensen honger stilt.’  

Liefde voor je werk

Wanneer ervaren wij liefde voor ons werk? Volgens Erik van Praag is dat wanneer het werk ons de gelegenheid geeft onze talenten te ontwikkelen. En als ons werk ertoe bijdraagt dat de wereld een beetje beter wordt. Je kunt volgens hem alleen liefde voor je werk voelen, als je liefde kunt voelen voor het resultaat ervan. En je kunt alleen liefde voor het resultaat voelen, als het betekenis heeft voor anderen, of voor de samenleving als geheel.

The shift

Volgens HR-autoriteit Lynda Gratton gaat onze manier van werken de komende jaren fundamenteel veranderen. Een van de belangrijkste verschuivingen is die van oppervlakkige generalist, die van veel dingen weinig weet, naar seriële meester, die diepgaande kennis en competenties op een aantal terreinen bezit. Voor de toekomst van werk is het volgens haar cruciaal dat je gaat doen wat je het liefste doet. Als wij iets doen waar wij van houden, is de kans groter dat we er mee doorgaan en het als betekenisvol ervaren. 'In de bureaucratische ondernemingen was het vaak niet meer mogelijk om werk als proces van zelfverwezenlijking te zien en zijn veel medewerkers vervreemd van het product van hun werk. We meten onze eigenwaarde en die van ons werk vooral indirect af aan het geld dat we ervoor krijgen en niet aan wat wij produceren', aldus Gratton. Authenticiteit en individualiteit moeten worden verdiend en kunnen niet simpelweg worden aangeleerd. Omdat een mens onder andere de som van zijn daden is, is een zinvol leven afhankelijk van zinvol werk. 
 
Volgens psycholoog Tony Crabbe zou iedereen zich moeten afvragen waar hij of zij echt goed in is, wat zijn onze kerncapaciteiten? Wat heb jij te bieden? Wat maakt jou waardevol? Succesvol zijn in een overvolle wereld gaat niet over nog meer produceren maar juist om minder en dingen juist beter te doen. Dat vereist een strategische keuze: waar ga jij mee stoppen om je beter te kunnen focussen? Waar ga je juist meer tijd aan besteden? Kies steeds voor de belangrijke dingen in plaats van alles te willen doen. We moeten bereid zijn om lastige en zelfs harde keuzes te maken. Om zelf onze koers te bepalen.

spelen als een kind

Eén van de manieren om vervolgens meer meesterschap te bereiken en zowel creatief als innovatief te zijn is om meer te spelen als een kind, adviseert Lynda Gratton. Ons werk wordt meer een spel als we ons niets aantrekken van de normale grenzen van tijd en ruimte, iets doen wat we gewoonlijk niet doen, als we iets niet meer doen, wat we gewoonlijk wel doen. Kortom als we de patronen van ons dagelijkse sociale leven op hun kop zetten.

Ook gelooft Gratton dat ouderwetse gilden en (virtuele) gemeenschappen tot grote bloei zullen komen om onze reputatie en kwalificaties te beschermen. In die gemeenschappen wordt voortdurend kennis opgebouwd en uitgewisseld. 

inspiratie

The Shift - Ben je klaar voor de werkrevolutie, Lynda Gratton
Kahlil Gibran uit de Profeet (citaat)
Gerelateerde artikelen
Engagement, Mensen doen liever iets goed dan iets fout, Partner in Business

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK