Motivatie, persoonlijk en in het werk
In ieder mens leeft het diepgewortelde verlangen om gelukkig te zijn. En hoewel in de genetische code van het menselijk brein veel destructieve impulsen geschreven staan, beschikken we eveneens over het potentieel om een creatief, avontuurlijk, onbaatzuchtig en enthousiast mens te zijn. Compleet én echt. Maslow en Herzberg, twee klassiekers.




een motief om in actie te komen

Waarom komen mensen in beweging? Waar kom jij zelf voor in beweging? Helpen bonussen of is aandacht effectiever? Motivatie heeft te maken met alles dat een mens tot handelen beweegt. Ons motief om in actie te komen is individueel, collectief én universeel. We zijn een individu, behoren tot een generatie en verkeren in een bepaalde fase in onze levensloop. Bewustzijn hebben op de drijfveren van jezelf en anderen is nodig om beweging te creëren in teams en organisaties. Hoe meer bewustzijn je hierop ontwikkelt, des te beter ben je in staat motivatie en beweging te beïnvloeden.

behoeftepiramide van maslow

Abraham Maslow, de grondlegger van de humanistische psychologie ontwikkelde in de jaren ‘40 van de vorige eeuw zijn motivatietheorie. Vrijwel alle ‘nieuwe’ onderzoeken zijn min of meer te herleiden naar zijn denkwerk.

Hij onderscheidt vijf persoonlijke behoeftes: primaire behoeften, zekerheid, sociaal contact, waardering en zelfrealisatie. De behoeften zijn hiërarchisch, als een behoefte grotendeels is vervuld wil je groeien naar de volgende laag. Frustratie in een laag leidt tot compensatie lager in de piramide. Een eetstoornis uit onzekerheid is daar een voorbeeld van. De eerste vier behoefteniveaus zijn eindig, eenmaal vervuld stimuleren ze niet meer. De vijfde laag, zelfrealisatie, is een groeibehoefte. Daar heb je nooit genoeg van.

de motivatieparadox

Maslow beschrijft de motivatieparadox. Iedereen kan en wil groeien, slechts 5-15% van de mensen bereiken zelfrealisatie spontaan. De rest heeft hooguit ‘piekmomenten’. De oorzaak daarvoor is de gehechtheid aan waardering in de vierde laag. Alain de Botton noemt dat ‘statusangst’. Afhankelijkheid van de mening van anderen, gebrek aan waardering en een te hoge verwachting, houden ons gevangen in deze vierde laag. Door het opbouwen van zelfrespect, zelfvertrouwen en zelf verantwoordelijkheid, bereik je zelfrealisatie. 

dissatisfiers en motivators, de theorie van herzberg

Een aloude vraag, hoe motiveert men zijn medewerkers? Frederick Herzberg borduurt voort op de theorie van Maslow als hij zijn onderzoek naar motivatie in een productieomgeving publiceert. Dissatisfiers en motivators, een belangrijke ontdekking. Welke factoren zorgen voor motivatie en welke factoren hebben slechts een beperkte werking? Als je aan de verkeerde knoppen draait krijg je niet de beweging die je wilt hebben. In het motiveren van mensen onderscheidt Herzberg twee factoren. De eerste zijn démotivatoren, dissattisfiers of hygiënefactoren. De tweede factor zijn de motivatoren. Dat onderscheid is belangrijk bij het motiveren van medewerkers, maar ook bij het verwonderen van klanten.

De hygiënefactoren zijn nodig om de behoeften van mensen te vervullen. Wanneer het níet op orde is, zorgen ze voor demotivatie of ontevredenheid. Eenmaal ingevuld stimuleren ze niet meer. Een vieze werkplek is iets om over te klagen. Een schone werkplek is vanzelfsprekend. Satisfiers, motivators of motivatoren dragen wel bij aan motivatie of klantverwondering. Uitdagen tot persoonlijke groei en ontwikkeling en erkenning van de persoon blijft altijd een stimulans. Zij voegen waarde toe, zogezegd. 

Valkuil

Net als bij de behoeftepiramide van Maslow moeten de hygiënefactoren op orde zijn, voordat er ruimte is voor motivatie. De basis op orde hebben, ‘fit’ zijn, is nodig voordat je als organisatie ‘sexy’ kunt worden.Teveel aandacht besteden aan dissatisfiers is aan de orde van de dag. Toch regelen we doorgaans in onze arbeidsovereenkomsten enkel de dissatisfiers. In toenemende mate willen mensen echter zichzelf realiseren op en in het werk. Dat betekent voor elk bedrijf: werk aan de ‘motivator’ - winkel. Bezieling en bedoeling - en daar iets mee doen. 

meer Relevante inzichten                      


                                       
Gerelateerde artikelen
Impossible is Nothing , Gelukkig zijn kun je leren

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK