Ik ben OK - jij bent OK
Communicatie is dé succesfactor van de netwerksamenleving. Wil communicatie slagen, dan moet ze open zijn.­­­­ Niet alle open communicatie is effectief. Om effectief te communiceren is het nodig rolpatronen te (h)erkennen en te doorbreken. Gelijkwaardigheid is hier de sleutel: ik ben OK, jij bent OK het uitgangspunt. Transactionele Analyse – TA is hét handvat om dit praktisch, concreet en doeltreffend in praktijk te brengen.

Rolpatronen (h)erkennen en doorbreken

De eerste stap op weg naar succesvolle communicatie is het herkennen van de verschillende rollen, onze eigen ouder, volwassene en kind. Zo verschillen per zijnswijze het stemgeluid, woordgebruik, houding, gelaatsuitdrukking en gebaren. Zodra je deze rolpatronen bij jezelf kunt herkennen, kun je dat ook bij de ander. Het gaat er hierbij om dat je zowel de inhoud als de betrekking van de communicatie begrijpt.

Doorzie je de verschillende transacties? Dan kun je ongewenste patronen doorbreken. Hoe? Door zelf steeds vanuit de Volwassene te communiceren; ik ben OK, jij bent OK. Zoek een relatie op waarin jij de neiging hebt vanuit de niet OK-positie (Kind) te reageren en de ander de Ouder-rol aanneemt (ik ben meer OK dan jij). De kans is groot dat je ergens anders in je leven – persoonlijk of zakelijk – een omgekeerd patroon handhaaft: jij reageert als Ouder en maakt de ander tot Kind. Oefen eens met nieuw gedrag (de tips uit de syllabus).

Waarnemen zonder oordeel

De Volwassene rol is de meest gezonde, daarom adviseren we je deze te versterken, zowel in denken als in doen. Wanneer je daartoe in staat bent en dit principe ook begrijpt, is het mogelijk om tot effectieve of WIN WIN communicatie te komen. Alleen dan wordt er gewerkt vanuit en naar een gemeenschappelijk belang, neem jij jezelf én de ander serieus, is de sfeer open en positief en worden negatieve aspecten eerlijk benoemd. Er is respect en vertrouwen, zelfs als je het niet met elkaar eens bent. De relatie blijft gezond: WIN/WIN of een heldere, zuivere NO DEAL. 

 

       
Gerelateerde artikelen
Aan de slag met winnende teams, Mens erger je niet

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK