De dynamiek van verandering
'In de 20e eeuw hebben wij goed geleerd om gecompliceerde vraagstukken te beheersen. Maar in de 21e eeuw moeten we leren omgaan met complexiteit.' (Tom Peters - 2015). Alleen als mensen ontwikkelen kunnen organisaties dat ook en vice versa. Faciliteren van transities draait om verbinding.

ORGANISATIEONTWIKKELING EN MENSELIJKE KWALITEIT

De verbinding tussen hard en zacht ofwel alignment tussen de Business Challenge en de Human Agenda is essentieel. Tenminste als je een beslissende voorsprong wilt krijgen of houden. Het maakt niet uit, welke van de twee je vertrekpunt is, je komt elkaar altijd weer tegen. De zakelijke uitdaging als driver en de mensagenda als catalysator of andersom.  Is er een verandering aanstaande en verlangen om de vernieuwing zelf te faciliteren? 

Guide to change - symbool

Durf dan een stevige handtekening in het design te zetten en je schouders onder de interventies  en de gezamenlijke verankering. De gewenste verandering kan vorm krijgen in hoofd, hart en handen terwijl ze wordt geformuleerd. Zo worden patronen doorbroken en vervangen door nieuwe, terwijl je aan het werk bent met elkaar.Dus: niet na elkaar, maar naast elkaar; niet volgtijdelijk maar simultaan; geen big bang, maar zacht zoemend en stap voor stap. De veranderaanpak, het proces is voorbeeld van hetgeen geleerd moet worden. De Business Challenge: waarom is dit belangrijk? Human Agenda: hoe is de uitdaging hiermee verbonden? Guide: waarom (en waar) is samenhang nodig? Mastery: welk patroon wil je doorbreken? 

Slimme modellen

Iedere overgang begint met verwarring. Het oude script of gedragspatroon werkt niet meer, maar er is nog geen nieuw gevonden. Samen op expeditie is een goede aanpak. En het is zaak echt rekening te houden met de psychodynamiek van verandering. In onderstaande slideshare een aantal in de praktijk beproefde modellen. Essentials in elk verander-proces. Steeds weer opnieuw. 


                                       

Meer weten over aard, achtergrond en werking van de modellen? 
Gerelateerde artikelen
Het (zelf) managen van transities
Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK