We verlangen allemaal naar echtheid
Leiderschap, creativiteit of innovatie is een kwestie van kwetsbaarheid, is de overtuiging van de Amerikaanse bestsellerauteur Brené Brown. ‘Kwetsbaarheid heeft niets met zwakte te maken, het is de beste graadmeter voor moed.’



Het gaat niet langer om wat we allemaal weten, maar om wie wij zijn

Brené Brown werd wereldberoemd met haar Ted-talks over kwetsbaarheid en schaamte. In haar beginjaren als onderzoeker geloofde ze nog heilig in het mantra ‘als je het niet kan meten, bestaat het niet’. Ze raakte in een crisis toen ze ontdekte dat haar eigen leven nauwelijks aan de voorwaarden van een bezield leven voldeed. Uit haar onderzoeken en talloze interviews kwam naar voren dat perfectionisme – waar ze naar eigen zeggen veel last van heeft - juist niets bijdroeg aan een gevoel van eigenwaarde en het streven naar kwaliteit. Intellectueel begrijpen wat er nodig is om effectief en gelukkig te zijn, bleek iets anders te zijn dan deze kennis in de praktijk te brengen. Een bezoek aan een therapeute en een nieuwe kijk op haar onderzoeksgegevens leverden Brown het inzicht op dat kwetsbaarheid de sleutel is tot een vervuld bestaan. Of dat nou in een relatie is, een gezin of in organisaties.

‘Ik kreeg een blackout tijdens een presentatie voor 500 vrouwen. De titel van mijn lezing was ‘variables predicting self concious affect’. Midden in het powerpoint verhaal wist ik het verhaal ineens niet meer. Ik deed de laptop dicht en begon te vertellen over schaamte. Het werd een persoonlijk verhaal. Ik zag dat het publiek werd geraakt. Toen begreep ik dat kwetsbaarheid belangrijk is om contact te kunnen maken met je publiek’ - vertelt zij in een recent interview.

Een definitie voor kwetsbaarheid

‘Ik heb tien jaar onderzoek hiernaar gedaan, maar een quote van Theodore Roosevelt vat het perfect samen.’ ‘Het is niet de criticus die telt, niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt. De eer komt toe aan de man die in de arena staat, die fouten maakt en tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is. Die desondanks probeert iets te bereiken, die enthousiasme en toewijding kent en zich helemaal geeft voor de goede zaak. Die als het meezit, de triomf van een grootse verrichting proeft en die als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond.’ Kwetsbaarheid is dus geen kwestie van winnen of verliezen, maar inzien dat beide bij het leven horen en jezelf desondanks helemaal geven. In de arena zul je altijd klappen krijgen, maar als we blijven wachten tot we perfect of onaantastbaar genoeg zijn voordat we de arena durven betreden, zullen we kostbare tijd verdoen en onze talenten de rug toekeren.  

Kwetsbaarheid is kracht

Kwetsbaarheid is onzekerheid, risico’s nemen en emotionele blootstelling. Zolang je leeft en relaties hebt, ben je kwetsbaar. Toch zijn woorden als kwetsbaarheid en schaamte geen prettige woorden voor organisaties of managers. Liever praat men over leiderschap, innovatie of engagement. Volgens Brown zijn leiderschap, creativiteit, innovatie of engagement niet mogelijk zonder kwetsbaarheid.

Als je geen risico’s neemt, kun je niet vernieuwen. Ook kun je geen doelen bereiken zonder relaties met anderen aan te gaan. En voor relaties is weer vertrouwen nodig. ‘En wat denk je? Voor vertrouwen moet jij je kwetsbaar durven opstellen. Dus het gaat altijd over kwetsbaarheid.’ Tegelijkertijd is het menselijk om bang te zijn om te falen, dat je diensten niet gewaardeerd worden of dat je wordt uitgelachen.

waarom?

‘Het is de enige manier om complexe problemen op te lossen, met verandering om te gaan of met creatieve ideeën of producten te komen. Je hebt ook betrokkenheid nodig en dan het liefst van iedereen. Als je niet betrokken bent bij je organisatie, kun je ook geen grootse prestaties verrichten. De bedrijven die kwetsbaarheid niet als zwakte maar als kracht zien, zijn veel innovatiever dan de bedrijven waar je niet kwetsbaar mag zijn. Kwetsbaarheid is de beste manier om van je potentieel gebruik te maken en echte verbindingen met anderen aan te gaan.’

Kwetsbaarheid is geen zwakte maar een kracht. Je leert het niet uit een boekje, het is emotioneel werk dat verricht moet worden. Dat is confronterend en daarom willen we het vaak niet aan. Organisaties zijn de afgelopen jaren verregaand ‘ontmenselijkt’. Hoeveel procent biedt werkelijk een veilige en prettige werkomgeving? Mensen zijn er volgens Brené Brown klaar mee om zich anders voor te doen dan ze zijn. ‘We denken dat perfectionisme ons beschermt voor verdriet. Het weerhoudt je alleen maar ervan om je echte zelf te laten zien. Het is gericht op goekeuring en waardering van anderen. De behoefte om iets moois te maken of te presteren komt echter uit jezelf. Succesvolle mensen hebben een sterk gevoel van eigenwaarde, vinden zichzelf de moeite waard en geloven in wat ze doen, ook al vallen de resultaten tegen.’
 
Voelen is zo lastig omdat we de vaardigheid zijn kwijtgeraakt met ongemak om te gaan. We verdoven onszelf liever of gaan dingen die we ongemakkelijk vinden uit de weg, we stellen uit en hopen dat het vanzelf overgaat. De grootste vooruitgang en verbinding maak je echter met anderen als je uit je comfortzone komt. En daar is moed voor nodig.
 

Bron: Guide to Change, Target Point
Een 200+ bookazine over verwarring, verbinding en vernieuwing. 
Dr. Brené Brown is een research professor at the University of Houston Graduate College of Social Work. Zij onderzoekt zo’n 14 jaar onderwerpen als moed, eigenwaarde en schaamte.
 

Inspirerende toespraken van Brené brown op TED

brene brown on vulnerability
brene brown listening to shame
Gerelateerde artikelen
De kracht van kwetsbaarheid - Brené Brown

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK