De kracht van kwetsbaarheid - Brené Brown
Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van jezelf desondanks helemaal geven. Bereikbaar zijn als mens, collega en manager; altijd nodig, maar onontbeerlijk als zich ingrijpende veranderingen voordoen. Kwetsbaarheid noemt Brené Brown dat en ze beschrijft hoe krachtig dat is.



kiezen voor een bezield leven

In haar bestseller, De Kracht van Kwetsbaarheid, omschrijft Brené Brown heel treffend wat hiermee bedoeld wordt. ‘Heb de moed om niet perfect te willen zijn’ is de ondertitel van dit boek. 

Kwetsbaarheid is geen vorm van zwakte, en de onzekerheden, risico's en emoties waarmee we elke dag worden geconfronteerd zijn geen vrijwillige keus. De enige keus die we hebben is hoe we ermee omgaan. Naarmate we meer bereid zijn onze kwetsbaarheid te erkennen en omarmen, zullen we meer moed en betrokkenheid tonen. Naarmate we ons meer afschermen van onze kwetsbaarheid zullen we meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen. Als we ons hele leven blijven wachten totdat we perfect of onaantastbaar zijn voordat we de arena betreden, zullen we uiteindelijk relaties en kansen opofferen die nooit meer terugkomen, onze kostbare tijd verdoen en onze talenten - de unieke bijdrage aan de wereld die wij alleen kunnen leveren - de rug toekeren. 
 


Brené Brown's  zoektocht naar antwoorden op de volgende vragen:


  • waarom zijn we bang om ons kwetsbaar op te stellen?
  • hoe schermen we ons af voor onze kwetsbaarheid?
  • welke prijs betalen we als we ons afsluiten en terugtrekken?
  • hoe kunnen we onze kwetsbaarheid omarmen en op een positieve manier inzetten in ons leven, onze relaties en ons werk?

Perfect en onaantastbaar zijn is verleidelijk, maar menselijk gezien onmogelijk. We moeten de arena, waar die ook uit bestaat - een nieuwe relatie, een belangrijke vergadering, ons creatieve proces, of een moeilijk gesprek - betreden en bereid zijn onze nek uit te steken. In plaats van aan de zijlijn te blijven zitten en kritiek en adviezen te spuien, moeten we betrokkenheid tonen en onszelf laten zien. Dat is kwetsbaarheid. En dat vraagt moed. De meest wijdverbreide mythe over kwetsbaarheid en tegelijk ook de gevaarlijkste is kwetsbaarheid gelijk stellen aan zwakte. Kiezen voor kwetsbaarheid is kiezen voor een bezield leven. 

vijf uitgangspunten

 
  1. De kwetsbaarheidsmythe ontmaskerd
    Kwetsbaarheid betekent dat we ons helemaal moeten blootgeven. De onzekerheid die we daarbij voelen is inderdaad een kwelling. En ja, we nemen grote emotionele risico's als we ons kwetsbaar opstellen. Maar er bestaat geen optelsom waarin risico's nemen, onzekerheden trotseren en ons emotioneel blootgeven gelijkstaat aan zwakte. Als je kiest voor kwetsbaarheid, kies je voor een bezield leven.
     
  2. Liefde en het gevoel erbij te horen zijn basisbehoeften van mensen, alle mensen.
    We zijn gemaakt voor verbondenheid; dat is wat ons leven richting en zin geeft. Als het ons hieraan ontbreekt, als we het gevoel hebben er niet bij te horen, dan lijden wij daar altijd onder. Naast diegenen die een diep gevoel van verbondenheid en liefde ervaren bestaat er een groep mensen die daarmee worstelen. Het verschil tussen deze twee groepen is slechts 1 variabele. Diegenen die liefde geven, ontvangen en verbondenheid ervaren, zijn ervan overtuigd dat ze dit allemaal waard zijn. Ze hebben geen beter of gemakkelijker leven, ze worstelen niet minder met verslaving of depressie, ze hebben niet minder lastige gebeurtenissen meegemaakt. Wel hebben ze manieren van doen ontwikkeld, waardoor ze in staat zijn vast te houden aan de overtuiging dat ze liefde, verbondenheid en geluk waard zijn.
     
  3. Een sterke overtuiging dat we de moeite waard zijn ontstaat niet vanzelf; die moeten we ontwikkelen.
    En dat kunnen we doen door op basis van wegwijzers bepaalde keuzes te maken en te beseffen, dat we daar dag in, dag uit aan willen werken. 
     
  4. Moed, compassie en verbondenheid
    Bezielde mensen streven er bovenal naar een leven te leiden, dat hierdoor wordt gekenmerkt.
     
  5. Kwetsbaarheid als katalysator voor moed, compassie en verbondenheid.
    De bereidheid om zich kwetsbaar op te stellen, is de belangrijkste eigenschap die bezielde mensen met elkaar gemeen hebben. Ze schrijven alles - van succes in het werk tot de mooiste momenten in hun leven - toe aan hun vermogen zich kwetsbaar op te stellen. 

Brown's TED-speech is miljoenen keren bezocht, ontroerde en zette veel mensen aan tot eerlijke zelfwaarneming. 



In haar boek behandelt ze waarom het belangrijk is met ‘grote moed’ de arena van het leven te betreden en welke stappen je daartoe kunt zetten. We leven in een ‘cultuur van schaarste’ , waarin we continu het idee hebben dat we achterlopen, dat we moeten vechten om ons aandeel te krijgen, dat het nooit genoeg is - aldus Brené Brown.
 
Dat gevoel van schaarste confronteert ons met drie pijnlijke processen:
  • Schaamte - ik ben minder geslaagd dan andere mensen, en wordt daarop aangekeken of zelfs op afgerekend.
  • Vergelijking - hoe goed doe ik het in verhouding tot anderen? 
  • Gebrek aan betrokkenheid - het is makkelijker te zwijgen en geen contact te maken.

Een cultuur van schaarste houdt deze gedachten in stand. Het enige medicijn ertegen is een grondig gevoel bij jezelf te cultiveren dat je genoeg bent. Daar is kwetsbaarheid voor nodig. Brown neemt een aantal mythen onder de loep en ontmaskert deze.
 
Mythe Niet waar, want...
‘Kwetsbaarheid is hetzelfde als zwakte’
Er is grote moed voor nodig jezelf bewust open te stellen. Het vereist juist kracht, en mensen waarderen en bewonderen het in anderen.
‘Ik heb niets met kwetsbaarheid’
Dit is zelfbedrog dat voortkomt uit het blind omarmen van rol- of genderpatronen.
‘Kwetsbaarheid is alles er maar uit gooien’
Je openstellen heeft pas betekenis als je dit doet met mensen die jouw vertrouwen verdiend hebben.
‘We kunnen het wel alleen af’
Samen met iemand anders de arena betreden maakt het niet alleen draaglijker, maar ook waardevoller.


Na deze hoofdstukken heeft Brown het de rest van het boek over schaamte en diens intieme relatie met kwetsbaarheid. Het is geen grote sprong om te zien hoe de twee met elkaar te maken hebben. Schaamte werkt een gevoel van schaarste in de hand en komt onder andere voort uit rolpatronen waar we in vast lijken te zitten. Vrouwen moeten moeiteloos prachtig zijn, mannen mogen niet falen. Het boek ontmantelt deze negatieve denkbeelden door ze te onderzoeken, en levert daarna methoden om ze tegen te gaan. Dankbaarheid, acceptatie en grenzen stellen zijn sterke gereedschappen die we daarvoor hebben.

Tot slot bekijkt Brown wat de effecten van kwetsbaarheid (of het gebrek daaraan) zijn in het onderwijs en voor het ouderschap. De Kracht van Kwetsbaarheid is een boek met een eenvoudige, maar belangrijke boodschap: stap met moed in ‘de arena’ en omarm je kwetsbaarheid. want je bereikt weinig door jezelf op te sluiten. 


De Kracht van Kwetsbaarheid, heb de moed om niet perfect te willen zijn
door Brené Brown, 2013 uitgeverij Bruna
Fast Company Magazine noemde dit een van de beste businessboeken van 2012
Gerelateerde artikelen
We verlangen allemaal naar echtheid

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK