De kracht van de verbeelding
Elke persoonlijke doorbraak begint met een verandering in denken. Op het moment dat je heel eerlijk onder ogen ziet dat wat je aanneemt over iets of iemand weleens niet waar kan zijn, komt de twijfel binnen. 



Disciplineer je gedachten!
Deze twijfel markeert een belangrijk startpunt. Je bent dan namelijk in staat om je oude, belemmerende gedachten te vervangen door nieuwe.  De nieuwe gedachten kunnen op hun beurt de weg die je voor ogen staat bekrachtigen en dus versnellen. Hoe meer je leert belemmerende overtuigingen om te zetten in krachtige gedachten, des te sneller creëer je andere en gewenste situaties. Zo werkt de kracht van de geest. Simpel; niet meer en niet minder.Een krachtige gedachte zet je aan tot actie. Gerichte acties leiden tot resultaat. En bewezen resultaat levert zelfvertrouwen op. Goed om mee te oefenen. Iedereen die dit heeft ervaren kan je op weg helpen. Laat je niet van de wijs brengen door mensen die zeggen dat het onmogelijk is. Je kunt deze vaardigheid goed trainen. 
 

Vraag je af: 
Zet de manier waarop je in de wereld kijkt je op de handrem of in de versnelling?



Er zijn natuurlijk veel boeken over ‘de kracht van positieve gedachten’. Baanbrekend was het werk van Napoleon Hill, dr. Joseph Murphy en Wayne Dyer (en dan doen we onrecht aan heel veel anderen). En filmpjes die aanzetten tot meedoen: ze kunnen je inspireren of irriteren. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Een van 's-werelds meest bekende mensen die op dit terrein werkt is Anthony Robbins. Je vindt zijn TEDtalk onder de video knop rechts. ‘Whether you think you can, or you think you can't; you're right.’ ‘If you can dream it, you can do it’. Dergelijke uitspraken heb je vast eerder gehoord. Waarom gaan de dingen zoals ze gaan? En hoeveel invloed hebben wij daar op? De kracht van verbeelding is zo sterk als je zelf denkt. Wanneer je gedisciplineerd bent in wat je denkt, creëer je nieuwe gewoontes. Zorgt jouw gedachtegang voor beperking of versnelling van je ontwikkeling?

Placebo-effect

Emile Coué de la Châtaigneraie (1857-1926) was een Franse psycholoog en apotheker die ontdekte, dat een geneesmiddel opvallend beter werkt wanneer hij deze aanprees als bijzonder effectief. De methode van Coué is een vorm van optimistische autosuggestie. Deze methode richt zich op het overwinnen van moeilijkheden en ziekten door positief te denken. Autosuggestie leidt tot het ontstaan van positieve ideeën en beelden. Je ziet het voor je in de toekomst. Dit positieve beeld zorgt voor een beter psychisch en/of fysiek welzijn. Coué vond dat het genezen van onze problemen een verandering vereist in het onderbewuste denken, slechts te bewerkstelligen door de verbeelding. Dit in tegenstelling tot de notie dat het bewust richten van de wil het beste pad naar succes is. Als je ze maar vaak genoeg herhaalt, worden beelden en woorden door het onderbewustzijn geabsorbeerd. Het placebo-effect is hiervan een bekend voorbeeld. Een medicijn werkt omdat men gelooft of hoopt dat het succesvol is. Zegt een dokter dat de patiënt binnen de kortste keren weer de oude is na een bepaalde behandeling, dan heeft dit mogelijk een positief effect op het herstel van de patiënt. De verbeelding van de patiënt dat het medicijn hem verlost van de kwaal, is even sterk als het medicijn zelf. Volgens deze methode is de kracht van verbeelding de basis van een versneld genezingsproces. Als de verbeelding en de wil het met elkaar eens zijn, werken ze niet alleen samen maar versterken ze elkaar. In de huidige medische wereld worden placebo’s nog steeds veelvuldig toegepast. en heet ‘neuroplasticiteit’.

fake it, until you make it

De werking van het placebo-effect reikt verder dan de medische wereld. Ook in ons dagelijks leven worden wij geleid door ons on(der)bewuste denken. Zorg je ervoor dat je onderbewuste zich meer laat leiden door positiviteit, dan zullen doelen binnen handbereik komen. Word je onbewust geleid door angst of twijfel? Ook dat beïnvloedt de wilskracht. In je eigen huiskamer loop je zonder aarzeling over een vijf cm brede plank. Het is een ander verhaal als deze plank tientallen meters hoog in de lucht zweeft, van jouw dak naar het dak van de overburen. Het on(der)bewuste wint het dan van de wil, de meesten zullen de gok liever niet wagen. Coué formuleerde drie uitgangspunten, gebaseerd op zijn onderzoek naar de werking van placebo's.

 

De wetten van coué

  1. Bij een conflict tussen rede & verbeelding wint de verbeelding!
    • anders zou een placebo niet werken
    • if you can dream it, you can do it
  2. Als twee emoties strijdig zijn, wint de sterkste!
    • er zijn geen goede noch slechte emoties; elke emotie is nodig
    • wel zijn er emoties die mobiliseren en emoties die lam slaan
    • mobiliserende emoties: geloof, hoop, liefde, vertrouwen
  3. Oorzaak & gevolg zijn omkeerbaar
    • denk alsof - doe alsof maar ook doe alsof - denk alsof!
    • fake it until you make it, ook wel modelling genoemd in NLP
 

De kracht van autosuggestie

Naast zijn wetten formuleerde hij ook tips om een krachtige gedachte – een empowering belief – te formuleren. 
 

  • begin altijd met ‘ik’;
  • gebruik de tegenwoordige tijd, alsof je het bereikt hebt;
  • verwoord je beslissing of je doel op een positieve manier, zonder het gebruik van een negatief;
  • wees specifiek – met wie, wat, wanneer, hoe.

Iemand die aan slapeloosheid lijdt bijvoorbeeld, kan volgende zin maken: ‘k ga deze nacht in mijn bed in één keer doorslapen tot 7 uur morgenvroeg.’ Het wordt nog krachtiger als je je streven formuleert als een ‘growing edge’ - alsof je al hebt bereikt wat je nastreeft. Dus: ‘Ik slaap elke nacht in één keer door..’

Repetition is the mother of skill

Wil je je onderbewuste aanzetten tot actie? Dit kun je doen door die krachtige gedachte iedere dag opnieuw te herhalen. Dus: zet remmende gewoontes om naar een nieuwe lijfspreuk, alsof je al bereikt hebt wat je nastreeft, visualiseer dit, laad het beeld met positieve emoties als verlangen en vertrouwen en voor je het weet  is je nieuwe gedrag je nieuwe gewoonte. Na 21 dagen weet je niet beter. Door het nauwkeurig disciplineren van een krachtige gedachte speel je in op gevoel én gevolg, om zo je doel te behalen. Bij doorschemerende twijfel blijft het resultaat uit. Zeg daarom niet ik ga het proberen, maar doe het; weet zeker dat je het gaat doen. Geloof dat het lukt en zie dit voor je. Nieuwe gedachten kunnen de weg die je voor ogen hebt bekrachtigen, en dus versnellen. Daarbij komt dat gerichte acties tot resultaat leiden, en bewezen resultaten vervolgens tot hernieuwd zelfvertrouwen. Dit is de kracht van positieve gedachten.

Gewoonte

Een gewoonte is een manier waarop wij ‘gewoon zijn’ de dingen te doen of te laten. We hoeven er niet over na te denken, het gaat vanzelf. Sommige van je gewoontes brengen je verder, anderen remmen je af. We hebben allemaal wel iets wat ons tegenhoudt. Keuzes die je maakt veranderen langzaam in gewoontes. Welke gewoonte, gedachte of overtuiging staat jou in de weg? Wat houdt je tegen en wat ga je hieraan doen? De macht der gewoonte geeft ons excuses om lui of gemakzuchtig te zijn. Als je eerlijk bent weet je dat wel, maar vaak gebeurt het onbewust. Zo rem je jouw groei en ontwikkeling, wat zonde is.

Wat zorgt ervoor dat je dromen gewoon dromen blijven? Begin en eindig je dag met de mantra ‘elke dag en op elke manier wordt ik beter en beter’. Zeg dit niet alleen, maar geloof het ook en twijfel niet aan je eigen kunnen. Jouw gedachtengoed is krachtig. Besef dit en zet je gedachten om in acties, op weg naar positieve gewoontes die je verder brengen.

Neuroplasticiteit

Opvallend te ervaren, dat we nu fysiek bewijs vinden (neuroplasticiteit) voor iets wat al een eeuw lang gebruikt wordt in de gezondheidszorg. Boeiend te zien hoe mensen die vertrouwen op de eigen geestkracht reeds lang gebruik kunnen maken van hun ongekende vermogens, oftewel hun meerpotentieel.

Gerelateerde artikelen
Meerpotentieel

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK