De driehoek van verandering
Succes in organisatieontwikkeling hangt nauw samen met een nieuw evenwicht tussen de gedeelde visie, de focus op de uitvoering en de 'human agenda'. Operational Excellence en Customer Intimacy kunnen hand in hand gaan.Dat betekent dat er niet alleen aandacht voor harde meetbare kant moet zijn, maar ook voor de minder grijpbare van de verandering.



drie dimensies

  • Gedeelde visie; strategie gaat over markt, klant en resultaat
  • Discipline in uitvoering; structuur gaat over de organisatie zelf
  • Mensen als motor; ofwel cultuur gaat over de mensen

 


De meeste organisaties hebben een focus op zichzelf en hun besturing. Waar zit de energie van de organisatie van nature en hoe komt dat? Hoe ziet de stijl van leidinggeven eruit, waar is meer van nodig? Sneller en goedkoper? Duidelijk de linkeras van de driehoek! Beter en leuker? Dan weet je hoe de rechteras van de driehoek werkt!

Fit en sexy

Succes in organisatieverandering hangt samen met een nieuw evenwicht tussen de strategie  (Shared Direction), de structuur (Performance Execution) en de cultuur (Human Agenda). Dat betekent dat er niet alleen aandacht voor harde meetbare kant moet zijn, maar ook voor de minder grijpbare menskant van de verandering. Als de Human Agenda wordt overgeslagen (als mensen
niet mee willen, geïnspireerd raken, zich betrokken voelen) helpt de mooiste strategie de organisatie niet vooruit en helpen ook de beste structuur- en procesoplossingen niet. Een kwestie van aanpassen en tegelijk aantrekkelijk zijn. Succesvolle organisaties moeten zowel fit als sexy zijn. Om fit te worden, moet je jezelf kunnen aanpassen, om sexy te zijn, moet je aantrekkelijk zijn. Zoeken naar balans is onzin, net als of sexy of fit willen zijn… Om bij de winnaars van morgen te horen moet je fit én sexy zijn. 



 

Durf in het spanningsveld te staan

De meeste ‘veranderaars’ of managers kiezen één of twee dimensies, meestal ‘wat’ en ‘hoe’ en gaan vervolgens hard werken. Het is belangrijk om geïntegreerd te werken, en ook de derde dimensie niet te vergeten. Eenzijdige aandacht voor visie en structuur heeft gevolgen voor de betrokkenheid. Aan de andere kant kan het overmatig organiseren rondom individuen leiden tot ineffiency. Oog houden voor alle aspecten én vasthouden aan de te bereiken verandering zorgt voor de juiste balans. Durf in het spanningsveld tussen ‘tangbibles’ en ‘intangibles’ aan de slag te gaan.
 
  • Hoe krijg ik de juiste mensen betrokken om voor de visie te gaan?
  • Weet ik die effectief te vertalen in werkbare processen, systemen, structuren?
  • Kan ik vervolgens collega’s enthousiasmeren om echt samen te werken?
  • Doe ik de dingen écht anders, of ben ik vooral aan het verbeteren?
 

VIER FASEN

In een ‘Winning Performance Culture’ zijn de Shared Direction, Performance Execution en de Human Agenda zo op elkaar ingespeeld dat ze de grootste positieve impact hebben op zowel de prestatie van de individuen als van de organisatie. De drie categorieën zijn meetbaar op vier niveaus van prestatie.  Elk niveau vraagt een andere veranderinterventie. 

 
 


High Risk organisaties kampen met operationele problemen en tegenslagen; financieel is het spannend of de organisatie kan overleven. Mediocre organisaties zijn kwetsbaar in tijden van verandering; grillige financiële en operationele prestaties geven weinig vertrouwen. Solide organisaties zijn reactief, maar stabiel. Een duurzame positie in de markt en operationeel en financieel levensvatbaar. Winning organisaties zijn proactief en veerkrachtig in tijden van verandering. In alle excellente organisaties ‘winning performance cultures’ is de Human Agenda uitgangspunt van het handelen.





Voor High Risk en Mediocre organisaties is duidelijk dát er wat moet gebeuren. De vraag is of helder is wát er moet gebeuren. Welke categorie blijft achter? In een winnend bedrijf is de veranderdriehoek gelijkzijdig en op het hoogste prestatieniveau. Wanneer een van de categorieën lager scoort, bepaalt deze het niveau van de prestatie. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Van Mediocre naar Solid gaat over verbeteren. De stap van Solid naar Winning gaat over vernieuwen en is misschien wel de lastigste, omdat er geen noodzaak tot verandering is vanuit directe dreigingen en problemen. ‘Goed is de vijand van groots.’

meer weten?

Snel en trefzeker het niveau in kaart brengen op alledrie de dimensies, dat kan via een gestructureerde vragenlijst. Een 360-graden kompas geeft bovendien inzicht in je persoonlijke stijl - welke dimensie geef jij de meeste aandacht. 
Gerelateerde artikelen
De dynamiek van verandering

Jouw reactie op dit artikel

Je hebt bijna toegang tot Guide to Change met Topics, hét beste online magazine over verandering met thema’s, interviews, klassiekers, DIY’s – een kennisplatform zonder reclame. Nog even je gegevens bevestigen. Je hebt nul verplichtingen als je alle intro’s en de eerste artikelen leest.
Door deze site te gebruiken, ga je
akkoord met het gebruik van cookies.
OK